Særlige forholdsregler

Klik på spørgsmålene herunder for at folde svarene ud.

Som udgangspunkt nej. Generelt er det dog en god idé at give sørge for, at man har tid og ro til sig selv, når man går i gang med en homøopatisk behandling. Mange oplever, at man kan have brug for at bearbejde og udskille det, som er årsagen til sine symptomer – både fysisk og psykisk.

Se desuden:
Må man anvende homøopati, når man er gravid?
Må man tage homøopati, når man ammer?
Må små børn få homøopati?
Hvilke reaktioner eller følgevirkninger kan man forvente?
Kan man tage homøopati sammen med almindelige lægemidler?

Indtagelse af homøopatiske lægemidler kan i starten udløse symptomforværring.
Denne forværring er velkendt og velbeskrevet og kaldes en førstegangsforværring.
Den er et udtryk for, at lægemidlet har aktiveret en helbredelsesproces i kroppen, og at kroppen forsøger at skille sig af med sygdommen.
Ved tegn på kraftig førsteforværring bør indtagelsen af lægemidlet stoppes i 1-2 dage, eller indtil forværringen er aftaget helt.
Derefter påbegyndes behandling igen, dog med nedsat dosering og langsom optrapning.

Ja, det kan man godt. Da homøopati kun indeholder meget små mængder indholdsstof, er der ingen fare for interaktioner med lægeordinerede midler.

Vær dog opmærksom på, at den homøopatiske behandling i nogle tilfælde kan virke så effektivt, at det kan reducere behovet for den lægeordinerede medicin. I disse tilfælde er det en god idé at konsultere lægen, så man kan begynde at skære ned på – og med tiden evt. helt standse med – den lægeordinerede medicin.

Generelt skal man ikke tage medicin når man er gravid. Men de homøopatiske lægemidler er meget stærkt fortyndede og uden følgevirkninger og er derfor på ingen måde skadelige for et foster.

Man skal dog generelt afholde sig fra udrensende midler og kun tage de styrkende og opbyggende. Almindeligvis bør disse midler heller ikke indtages af gravide: Exuda comp., Fucus comp., Juniperus comp., Plumbum comp. og Renoron.

Det anbefales også at holde pause med Bambus comp. 3-4 uger før forventet fødsel – for at undgå unødvendig opstramning af bækkenbunden i den sidste del af graviditeten, hvor bækkenbunden skal blødgøres op til fødslen. Allergica anbefaler at kontakte en behandler, hvis man har brug for behandling inden for denne periode.
(Find behandler her)

Homøopatisk medicin virker ved at afbalancere kroppens svagheder og aktivere dens evner til selvhelbredelse. Det betyder også, at den medicin en gravid kvinde tager imod en svaghed i sit eget system, vil hjælpe fosteret, hvis barnet har arvet samme svaghed.

Se også

Ethanol – Er det ikke sprit?

En mor, der ammer, bør generelt afholde sig fra udrensende midler og kun tage de styrkende og opbyggende. Eventuelle affaldsstoffer, som kroppen kan forsøge at skille sig af med, kan nemlig gå i mælken.

Ja, homøopati er så stærkt fortyndet at selv helt små børn tåle homøopatisk medicin. Det er dog altid en god idé at rådføre sig med en behandler, inden man starter en behandling af sit barn.(Find behandler her.)

Almindeligvis bør disse midler ikke indtages af børn: Agnus castus comp., BroronVoksen, BækkenVital Q, Cactus comp., Caulophyllum D12, Fructus femina, Fucus comp., Hypofysis comp., Kliron, Lycopus virg. comp., Ovaria comp., Phytolacca D12, Plumbum comp., Plumbum met., Prostata comp., Spongia comp., Stibium comp., Testes comp. og Viscum comp.

Børn under 2 år bør normalt heller ikke indtage Kalium carb. og Pulmon (under 2 år)

Børn reagerer ofte både hurtigt og følsomt på homøopati. Start derfor altid forsigtigt, evt. blot med et par dråber for at se, hvordan barnet reagerer.

Følg desuden doseringsvejledningen på etiketten eller en behandleres anvisninger.

Jo, ethanol er sprit, som kommer i de homøopatiske lægemidler dels for holdbarhedens skyld,og dels fordi det bruges i udvindingsprocessen. De fleste midler har et ethanolindhold på omkring 19% V/V. Det svarer til styrken i portvin.

Hvis man omregner ethanolindholdet fra en hel flaske homøopatisk lægemiddel på 50 ml,vil det svare til ca. 7,5 g ren alkohol eller ca. ½ genstand. Indtager man 30 dråber om dagen (en typisk dagdosis), får man ca. 150 mg om dagen eller ca.1/80 af en genstand. Det vil sige at en normal voksen dosis på 10 dråber vil svare til 50 mg ethanol.

Mennesker,som ikke vil eller kan indtage alkohol, kan dryppe dråberne i lidt varmt eller kogt, let afkølet vand. Det får ethanolen til at fordampe, uden at det skader lægemidlets virkning.

Glutenproteinet bliver nedbrudt under destillering af spiritus.

Fremstillet ud fra økologisk hvede fra Italien.

Vi anvender GMO frit sprit/ethanol.

De homøopatiske lægemidler er meget stærkt fortyndede. Selv allergikere kan tåle homøopati med indhold af det stof, som de er allergiske over for. Derfor er bivirkninger yderst sjældne. Hos Allergica har vi ikke registreret nogen bivirkninger på nogle af vores midler – dog har vi registreret enkelte tilfælde af allergiske reaktioner på lægemidlet Echinacea comp. hos personer, der lider af allergi over for kurveblomstfamilien.

Desuden kan indtagelse af homøopatiske lægemidler i starten udløse en midlertidig forværring af de symptomer, man tager medicinen for. Denne forværring er velkendt og velbeskrevet og kaldes en førstegangsforværring. Den er et udtryk for, at lægemidlet har aktiveret en helbredelsesproces i kroppen, og at kroppen forsøger at skille sig af med sygdommen.

Ved tegn på kraftig førstegangsforværring bør indtagelsen af lægemidlet stoppes i 1-2 dage, eller indtil forværringen er aftaget helt. Begynd først derefter behandling igen, dog med nedsat dosering og langsom optrapning.

Generelt er det en god idé at udvise forsigtighed og trappe doseringen op, når man anvender disse midler: Apis D6, Apis D12, Apis D30, Apisinum D6 comp., Apisinum D12 comp., Apisinum D30 comp., Biron, Cuprum aceticum comp., Echinacea comp., Høron, Mercurius bijod. comp., Mercurius comp., Mercurius sol. D10, Mercurius sol. D30, Oxalis comp., Phosphor D6, Phosphor D12, Quarz comp., Rebalance, Solidago comp. , Tabacum D6, Tabacum D12, Tabacum comp. og Urtica minerale comp. Se under særlige forholdsregler for de enkelte midler.

Under længerevarende udrensningsforløb kan der også ske en opblussen af gamle symptomer, fysiske så vel som psykiske, da kroppen i sin selvhelbredelsesproces vil forsøge at afslutte tidligere sygdomsforløb, som ellers ikke er ført helt til ende.

De homøopatiske lægemidler opbevares ved almindelig stuetemperatur og bør ikke udsættes for direkte sollys. Nyere forskning antyder, at de homøopatiske lægemidler og deres virkning påvirkes af bl.a. mobilstråling. For at være på den sikre side anbefaler Allergica derfor, at de homøopatiske lægemidler ikke bør placeres tæt på mobiltelefoner, fjernsyn, computere eller andet udstyr, som udsender magnetisk stråling eller lignende.